Ivana Lučića 5, Zagreb
+ 385 1 6168 575
crta@fsb.hr

„Munjeviti Lojtrići“ u CRTA-i

„Munjeviti Lojtrići“ u CRTA-i

           Dječji vrtić Lojtrica iz Velike Mlake pokraj Velike Gorice već godinama provodi kraći program rada s potencijalno darovitom djecom u dobi od 5 do 7 godina. Završni susret igraonice naziva „Munjeviti Lojtrići“ obilježen je 31. svibnja 2022. posjetom CRTA-i (Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije) na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

           Djeca su zajedno s voditeljicama imala jedinstvenu priliku vidjeti najnovija dostignuća i primjenu  robotskih tehnologija u različitim područjima ljudskog djelovanja. Oduševljenje djece bilo je prisutno na svakom koraku, od izraza lica do smijeha i uzvika. Iako su pokazali velik interes za prezentacijom medicinskih i industrijskih robota ipak su im se najviše svidjeli humanoidni i mobilni roboti. Pepper, Nao i Spot zaintrigirali su sve prisutne. Djeca su zajedno s Nao-om vježbala, s Pepper učila o osnovama programiranja, a pas Spot im je, između ostalog, donio zaslužene diplome za sudjelovanje u igraonici.

           Naši domaćini u CRTA-i: studentica Tara Knežević, doktorand Branimir Ćaran i poslijedoktorand Filip Šuligoj odlično su pripremili svoje prezentacije te ih prilagodili na način da budu razumljive, zanimljive i poučne. Tijekom posjeta bilo je puno pitanja i zanimljivih izjava djece te izdvajamo neke od njih: „Robotima ljudi naređuju što da rade“, „Kako robot vidi, u boji ili crno-bijelo?“, „Robot ne može ništa jesti, a pogotovo piti zato jer je sav od struje pa da ga voda ne uništi.“, „Ja bih htio robota da mi donosi hranu…da radi dosadne poslove umjesto mene i mame“.

           Ovim stručnim posjetom zasigurno smo pobudili interes djece za STEM područjem te će neki od njih možda biti budući studenti novog studijskog smjera Mehatronika i robotika.

           Izvor fotografija i videa: DV Lojtrica


The project was co-financed by the European Union from the European Regional Development Fund
The website was co-financed by the European Union from the European Regional Development Fund.
The content of the website is the sole responsibility of the Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture.